Ons platform is momenteel gesloten vanwege reorganisatie. Dank u voor uw begrip.

Certificaten

Het DOP-label

Het DOP-label (Denominazione di Origine Protetta) betekent "Beschermde Oorsprongsbenaming" in het Nederlands. Net als het IGP-label is dit een Europese certificering die garandeert dat een landbouw- of voedingsproduct afkomstig is uit een specifieke geografische regio en kwaliteiten, kenmerken of een reputatie heeft die verband houdt met deze geografische oorsprong.

De belangrijkste onderscheidende factor tussen de BGA- en DOP/BOB-labels is echter dat het DOP/BOB-label is voorbehouden aan producten waarvan alle productiestappen plaatsvinden in het bepaalde geografische gebied, in tegenstelling tot het IGP-label dat kan worden toegekend aan producten die gedeeltelijk buiten het geografische gebied zijn geproduceerd of verwerkt.

Om het DOP/BOB-label te verkrijgen, moeten producenten voldoen aan strikte specificaties die de productie-, verwerkings- en kwaliteitscriteria van het product definiëren, evenals de geografische grenzen van het productiegebied. Er vinden regelmatige controles plaats om ervoor te zorgen dat gecertificeerde producten voldoen aan de vereiste normen om de benaming te mogen voeren.

Het DOP/BOB-label biedt consumenten daarom de garantie van kwaliteit en authenticiteit van het product en geeft producenten erkenning en waardering voor hun vakmanschap en hun regio.

Het IGP-label

Het IGP-label staat voor "Indication Géographique Protégée", wat vertaald kan worden als "Beschermde Geografische Aanduiding". Dit is een Europese certificering die garandeert dat een landbouw- of voedingsproduct afkomstig is uit een specifieke geografische regio en bepaalde kwaliteiten, eigenschappen of reputatie heeft die verbonden zijn met deze geografische oorsprong.

Om het BGA-label te verkrijgen, moet het product worden geproduceerd, verwerkt en bereid in het bepaalde geografische gebied en voldoen aan specifieke criteria. Deze criteria kunnen geografische omstandigheden, traditionele productiemethoden, specifieke sensorische kenmerken, enzovoort omvatten.

Het BGA-label stelt consumenten in staat om de oorsprong en kenmerken van het product dat ze kopen te kennen, en biedt producenten erkenning en waardering voor hun vakmanschap en hun regio.

Het EU-biolabel

Het EU-biolabel is een Europees label dat in 2010 is opgericht en verplicht is voor alle verpakte biologische producten in Europa. Dit label is alleen van toepassing op voedingsmiddelen

Dit label garandeert dat de productie plaatsvindt in overeenstemming met de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Het stelt consumenten in staat om biologische producten overal in Europa te herkennen.

Het is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door de Europese Commissie. Controles worden uitgevoerd door onafhankelijke organisaties in de lidstaten.

Pasta di Gragnano

Pasta di Gragnano is een variëteit van Italiaanse pasta die wordt geproduceerd in de stad Gragnano, gelegen in de regio Campanië, in het zuiden van Italië.

Pasta di Gragnano wordt gemaakt van hoogwaardige harde tarwe, lokaal geteeld, en zuiver water uit de omliggende bergen. Het deeg wordt vervolgens gevormd met behulp van bronzen mallen, wat resulteert in een ruwe textuur die de saus beter vasthoudt.

Het droogproces is ook cruciaal voor de kwaliteit van Pasta di Gragnano. De pasta wordt langzaam en bij lage temperatuur gedroogd, meestal in de open lucht, wat een geleidelijke verdamping van het water mogelijk maakt terwijl de smaak en textuur van de pasta behouden blijven.

Pasta di Gragnano is daarom een ambachtelijk en traditioneel product dat sinds 2013 een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) van de Europese Unie heeft, wat garandeert dat het product afkomstig is uit de regio Gragnano en voldoet aan specifieke kwaliteits- en productiecriteria. Pasta di Gragnano wordt beschouwd als een van de beste soorten pasta ter wereld en is zeer geliefd bij koks en liefhebbers van de Italiaanse keuken.

Le label Fairtrade

Le label Fairtrade, ook bekend als het Fair Trade-label, is een certificering die garandeert dat producten zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke omstandigheden voor producenten, werknemers en het milieu.

Het Fairtrade-label is gebaseerd op internationale normen die fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, eerlijke beloning, duurzame landbouwpraktijken en milieubescherming waarborgen. Producenten moeten deze normen gedurende de hele productieketen naleven, van de productie van grondstoffen tot de verwerking, verpakking en distributie van eindproducten.

In ruil voor de naleving van deze normen krijgen producenten een gegarandeerde minimumprijs voor hun producten, evenals een ontwikkelingspremie waarmee ze projecten kunnen financieren om hun gemeenschap en omgeving te verbeteren.

Het Fairtrade-label wordt gebruikt voor een breed scala aan producten, waaronder koffie, thee, cacao, fruit en groenten, zuivelproducten, granen, suiker, katoen, cosmetica en kleding.

Door producten te kopen die het Fairtrade-label dragen, kunnen consumenten bijdragen aan de ondersteuning van producenten en werknemers in ontwikkelingslanden, evenals aan de bevordering van eerlijke en duurzame handelspraktijken over de hele wereld.

Logo Nutrisano